Türk Beyaz Çayı
Dünya çay sektörünün, beyaz çay portföyüne baktığımızda şifa çayı olarak adlandırılması bilinen ve kabul edilmiş bir gerçektir.
Bu gerçeğin başlığına; Türk Beyaz Çayını eklediğimizde, en doğal ve en fayda sağlayan beyaz çayla öne çıktığımızı söyleyebiliriz.
Öncelikle beyaz çay nedir, nasıl toplanır, ne aşamalardan geçer sorularını cevaplayalım.
“İki yaprak bir filiz” uygun ürün normu olarak istenilen yeşil çay yapraklarının, tepe kısmında bulunan açmamış tepe tomurcuğudur. Çayın tepe tomurcukların da bulunan beyaz tüylerden dolayı ismi beyaz çaydır.

Elle ve özenle toplanan beyaz çaylar gün içerisinde işlenmeye başlıyor. Aslında en az imalat gören çay çeşitimizdir; soldurma ve kurutma işlemleri yapılarak hazır hale geliyor.
Doğal ve hafif işlemler yapıldığından çay bitkisi öz yapısını korumaktadır. Bu sayede fayda oranı, yani antioksidan bakımından kateşinlerin en yüksek olduğu çay çeşididir. (Kateşin (catechins) çay da bulunan antioksidan etkili flavonoid gruptur.)

Beyaz çayın birçok faydasının yanında en sevindiren yönü; bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, kanserden koruma özelliğinin bulunmasıdır. Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engelleyebilmektedir. Beyaz çayda bulunan JP53 maddesinin, ilaç sektöründe ki çalışmaları umut vaat edicidir.
Beyaz Çayın faydaları saymakla bitmiyor, muhtemelen ilerleyen yıllarda yeni faydalarını da öğreneceğizdir.

En nadide olan beyaz çayımızın hassas yapıya sahip olması nedeniyle iyi muhafaza edilmesi ve çok dikkatli demlenmesi gerekmektedir. Doğru demlenemediği taktirde yüksek olan aroma yapısının azalması veya hissedilmemesi söz konusu olabilmektedir.

Peki en iyi beyaz çayı nasıl demleriz ?

Öncelikle iyi muhafaza edilmiş, kalitesinden emin olunan bir beyaz çay olmalıdır.
Porselen demlik kullanmak her daim daha iyi sonuçlar verecektir. Seramik ve kil demlikler de tercih edilebilir. Cam demlikte likör görerek kontrollü demleme yapmak isteyenler, camın ekstra acılaştırma özelliğini bilip demleme süresini aşmamaya dikkat etmesi gerekir.
Çay suları her daim en önemli unsurlardandır. Temiz, kireçsiz, PH seviyesi nötre yakın su kullanmak çayın yapısının daha çok suya geçmesini sağlayacaktır. Önceden kaynamış, durmuş, bekletilmiş su kullanılmamalıdır. Dinlenmiş su kullanmakta fayda vardır. ( Doğal kaynak suyu bulup kullanmak; kuvvetli demlere ve lezzetli çaylara imza attırır )

Beyaz çay, demlik ve suyumuz hazırsa gelelim demlemeye;

Kaynama noktasına gelmiş, ilk sıcaklığı gitmiş 75 C dereceye düşmüş 200-250 ml suyu demliğe döküp üzerine 3 gr kadar beyaz çay eklenir, hava almayacak şekilde kapağı kapatılıp
5 dk demlemeye bırakılır. Demlenme tamamlanınca cam bardağa dökülüp servis edilir. (Yoğun çay tadı seviyorsanız su miktarı 200 ml olmalıdır, kararında dem seviyorsanız 250 ml su kullanmalısınız.)

Başka bir ölçü birimi verecek olursak; 75 C derecede ki 200-250 ml su demliğe dökülür, üzerine dolu 1 (bir) tatlı kaşığı beyaz çay eklenir ve 5 dk demlemeye bırakılır. Demlenme tamamlanınca cam bardağa dökülüp servis edilir. ( Beyaz çayın su sıcaklığı ile ilgili 70-85 C dereceleri arasında değişik açıklamalar vardır. Ortalama 75 C derece kullanmakta fayda vardır; narin yapıda olan beyaz çay düşük ısıda özünü bozmadan, aromalarını en az uçacak şekilde demini salabilecektir.)

Önemli bir ayrıntıya değinecek olursak, siyah çay demlemede yüksek dereceli sıcak su kullanılır (90-95 C ) ve çayı haşlamamak adına suyun üzerine çay konulur. Beyaz çay ve yeşil çayda suyun sıcaklık derecesi düştüğünden; çayın üzerine de sıcak su konulabilir, haşlanma olayı olmaz. Ama benim gibi aroma konusunda hassassanız ve risk almak istemiyorsanız suyun üzerine çayı koymanızı öneririm. Bu sayede aromaları damağınızda daha çok tadabilirsiniz.

Ek bilgi olarak; beyaz çay kafeini en az olan çaydır, daha da aza indirmek istiyorsanız çayla suyun birleşiminden 20 saniye sonra çayı süzüp, 200-250 ml suyu ekleyip demleme işlemi yapabilirsiniz. Böylelikle; beyaz çayınızın az miktarda olan kafeini iyice atmış olur ve aromaları daha çok hissedersiniz.
Demlik boşaldıktan sonra aynı beyaz çayı en az 2 (iki) kere daha demleyebilirsiniz.

Afiyetler Olsun…