KIŞ ÇAYI

İster kızıl iksir deyin, isterseniz kızıl büyü..

Kış çayı reçetemin etkilerini gördükçe bende olduğu gibi sizde de bir yeri, bir adı olacak.

Kış çayı harmanı konusunda çok hassaslık güttüm, farklı tarifler, değişik yorumlar ve kişisel damak tatlarından sıyrılıp genele hitap edecek daha doğrusu etmesi gereken bir harman oluşturmak fazla kişiyle çalışmama haliyle süreci uzatmama neden oldu.

Tariften önce kış çayının sahip olması gereken koruyucu içeriğinden bahsedeyim. Çay ve bitkilerin uyumu önemli olduğu kadar, aynı karışımda birbirlerini destekleyecek bitkiler kullanılmalıdır. İçeceğin antioksidan değerini arttırıp, koruyucu özelliklerini en üst seviyeye çıkaracak nitelikte bir harman hazırlanmalıdır. Ancak böyle bir çayla kış aylarında bağışıklık sisteminizi koruyup, güçlü tutabilirsiniz.

Bu sebeple, zencefilgiller familyası bakımından zengin bir karışım hazırlayarak, doğal yollardan bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Aslında kış çayları meyve bazlı olanlar ve bitki bazlı olanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Kış aylarının sertliğinden bitkinin gücüne inananlardanım bende, bitki bazlı karışım vereceğim. Yalnız organ yorgunluğu ve sağlık sorunları olan kişiler çok fazla karışımlı çaylarla organlarını yormamalarını öneririm.

En bilinen kış harmanlarında kuşburnu vardır ama diğer bitkilerden geç salındığı için etkisi görülmeden çay süzülüyor, onun yerine daha hızlı salınım yapan hibiskus çayını öneririm hem daha faydalı hem de lezzetli. Bence kış çayınıza ıhlamurda eklemeyin, güçlü bir çaydır ıhlamur tek başına demlenmeli, diğer bitkilerle birlikte kullanıldığında onların emilimlerini ve faydalarını azaltıyor.

Kuru çay ve kuru bitkiler kullanıldığından hepsinin kuru olması yaş bitki veya baharat kullanmamak önemli, kullanırsanız dengeli bir uyum olmaz baskın tatlar ortaya çıkar.

Gelelim kış çayımızın içinde neler olduğuna;

Hibiskus

Ada çayı

Kakule

Zerdeçal

Zencefil

Havlıcan

Kabuk tarçın

Karanfil

Tane karabiber

Bazen bir kaç yaprak da içine yeşil çayda atarım.

Tek demleme için fotoğrafta ki miktarlar yeterli olacaktır.

90 derecelik suda 5 dk demleme yapabilirsiniz. Hepsinin tadı, aroması ayrı ayrı öyle vurur ki damağa mest olunur.

Yoğun ve soğuk günlerin akşamında bir bardak mayhoş (ekşi) ve baharatlı kış çayı hem boğazlarınıza hem ruhunuza iyi gelecektir.

Çay ve sağlıkla kalın.

Aytül Turan